Boosterprik 12 tot 18 jaar

Boosterprik kinderen 12 tot 18 jaar

Het Coronavirus houdt reeds bijna 2 jaar de wereld in zijn greep, de vaccins bieden een gedeeltelijke oplossing en we hebben intussen allemaal wel gehoord van de boosterprik.

Hoe zit dat nu bij kinderen?

Europa heeft nooit in de hele pandemie één compleet set van regels uitgevaardigd maar ieder land apart laten beslissen, ook bij het vaccineren is er in ieder land een ander beleid. Dit wordt bij de boosterprik toch wel overduidelijk.

Nederland heeft voorlopig nog geen boostercampagne gestart voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar, enkel indien sterk aanbevolen door een arts wordt dit momenteel uitgevoerd. Kinderen kunnen wel hun eerste en tweede vaccinatie halen. Sinds 18 Januari 2022 kunnen ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar gevaccineerd worden tegen corona.

België daarentegen is reeds gestart met het geven van een vaccin aan kinderen van 5 tot 11 jaar en een boosterprik aan de jongeren van 12 tot 18 jaar mits toestemming van de ouders zit er ook aan te komen.

Wat houdt dit praktisch in?

In België werd enige tijd geleden beslist om de scholen na de kerstvakantie nog een weekje langer dicht te houden, echter die periode is nu voorbij en de onderwijssector vraagt om zo snel mogelijk de boosterprikken beschikbaar te maken voor de jongeren van 12 tot 18 jaar. Intussen werd wel de mondmaskerverplichting wettelijk goedgekeurd, al is er hier ook nog twijfel over of dit wel effect heeft.

Welke vaccins worden er gebruikt?

Wat opvalt bij de boosterprikken in het algemeen is dat er niet van alle 4 de beschikbare vaccins gebruik wordt gemaakt. In België wordt bijvoorbeeld enkel met Moderna of Pfizer gevaccineerd als booster, dus de Astra Zenica en J&J vaccins zijn hiervoor niet aangewezen volgens de Belgische regering.

In Nederland heeft men voor diezelfde optie gekozen. Opvallend is dan de mensen die in België oorspronkelijk een J&J vaccin gekregen hebben, nu voorrang krijgen voor een booster, echter is nog niet geweten welke effecten de boostervaccins tot dusver hebben.

Een vraag die vanuit het parlement in België is gesteld werd ook nog niet beantwoordt, namelijk of er een effect is of bijwerking wanneer je oorspronkelijk een ander vaccin gekregen hebt en nu dus als booster een Pfizer of Moderna gekregen hebt. De overheden volgen dit echter van dichtbij op.

Lockdown

Een verschil tussen België en Nederland is dat er in België beslist werd om geen lockdown of restricties meer in te voeren terwijl Nederland even in gedeeltelijk weer in een soort van kleine lockdown gegaan is na de stijgende besmettingscijfers met de nieuwe Omicron variant.

Inmiddels is de lockdown in Nederland weer opgeheven in de laatste persconferentie over corona. Hiervoor is gekozen, omdat de lockdown veel nadelige effecten heeft op de samenleving. Ook lijkt de Omikron-variant in eerste instantie, hoewel veel besmettelijker, toch minder gevaarlijk en er belanden dan ook minder mensen in het ziekenhuis met deze variant. Toch wel een duidelijke verandering ten opzichte van de Delta variant.