Filip Keij, een 19-jarige inwoner van Biddinghuizen, creëerde een platform waar boeren en zelfstandigen met elkaar in contact kunnen komen.

Het vinden van werk bleek lastiger dan gedacht.

De jonge ondernemer wilde op zijn zeventiende al bij tal van boerenbedrijven in Flevoland aan de slag. Ik werkte toen voor een agrarisch bedrijf en wilde eens bij andere boerenbedrijven kijken. Ik werk liever als zelfstandige dan als uitzendkracht omdat ik dan flexibeler ben. Het vinden van werk bleek een grotere uitdaging dan ik had verwacht. Ik had een beperkt netwerk en had geen idee welke boerderijen in de regio hulp nodig hadden. Ook van het internet kreeg ik geen hulp. Filip redeneerde dat het beter kon. Hij zette een internetnetwerk op dat boeren en zelfstandigen in Flevoland met elkaar verbindt. In september vorig jaar werd de website teroza.nl in het leven geroepen.

Filip kan het best omschreven worden als ambitieus en avontuurlijk. Toen ik zestien was, opende ik mijn eigen webshop. Die heb ik verkocht en met het geld heb ik Teroza gelanceerd met de hulp van een marketing- en een webontwikkelaar.

Handel met andere landen

Hij is ook student. Ik zit in het laatste jaar van de opleiding Internationale Handel van het Deltion College in Zwolle. Daarna wil ik verder studeren aan de Aeres Hogeschool Dronten in de richting Agribusiness met Bedrijfskunde. Dan kan ik mijn kennis nog veel meer verbreden.’

Aardappels sorteren, pioenrozen snijden, zaaien, oogsten en het gebruik van een heftruck en tractor zijn allemaal taken die moeten worden uitgevoerd. Teroza kent dergelijke soorten beroepen. Banen in de veeteelt, akkerbouw, fruitteelt en loonwerk zijn er bij Flevolandse bedrijven voor een paar dagen tot een paar maanden. ‘Het is een platform zonder uitzendbureau’, legt Filip uit. ‘De boer en de zzp’er staan in nauw contact met elkaar.’

Zelf je uurtarief bepalen

Voor zelfstandigen biedt dit veel voordelen: en je hebt direct contact met de boer voor wie je aan de slag gaat, werkzaamheden, je kiest je eigen beschikbaarheid, je kiest je eigen beschikbaarheid en werkzaamheden en je bepaalt je eigen uurtarief. “Je kan gratis je eigen profiel aanmaken op de website, met je jobhistoriek, uurtarief, en wat je zoekt”, vult Filip aan. ‘De boer kan een job plaatsen, vooraf regelen met de zelfstandige, en de kost is enkel voor de dienst, niet voor een derde partij zoals een uitzendbureau.’

Het pas opgerichte platform is al up and running. ‘We hebben op dit moment meer dan honderd gebruikers en we hebben al meerdere matches gehad’, schept de ondernemer op. ‘Ik wil met mijn platform andere jongeren helpen bij het vinden van hun eerste baan als zzp’er.’ Ook voor doorgewinterde zzp’ers is het aantrekkelijk, omdat je zelf je uurtarief en beschikbaarheid op de site mag bepalen. Je kunt je uurtarief als zzp’er blijven verhogen, netwerken en de gaten opvullen als je geen werk hebt.’

Er zijn duizend actieve gebruikers.

Hij hoopt in 2022 de duizend actieve gebruikers te hebben bereikt. We zijn ook hard bezig met het ontwerpen van een app.’ Boeren mogen in de toekomst hun landbouwmachines verhuren en loonwerk verrichten voor andere boeren, aldus Filip. Hij grinnikt: “Ik heb nog genoeg ideeën liggen.

Bezoek de website van Teroza voor meer details.